sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Hakkerointi ei ole paha asia

Kun lukee pelifoorumeita niin saa sellaisen kuvan että hakkerit ovat maailman vaiva. Porukka itkee PSN ei toimi, GeoHot on paha ja niin edelleen. Näin ei välttämättä ole. Media nimittäin käyttää hakkerointi sanaa kräkkäyksestä puhuessaan. Krakkeri murtaa salasanoja ja vatastaa salaisia tietoja. Krakkerit hyökkäsivät PSN:n kimppuun eivät siis hakkerit.

Oletko koskaan miettinyt, että hakkerointi on melko lähellä tavallista elämää. Hakkerointia esiintyy tietotekniikassa ja sen ulkopuolella. Yleensä sillä tarkoitetaan ohjelmien rajoitteiden kiertoa, tästä on hyötyä esimerkiksi ohjelmoinnissa ja monien ohjelmien käytössä. Arkielämässä esiintyvää hakkerointia taas ei välttämättä huomaa. Hakkerointi ei nimittäin eroa juurikaan laitteiden ja esineiden korjaamisesta tai niiden normaalin käyttötarkoituksen muuttamisesta.

Pieni vertaus Sonyn toimintaan arkipäivästä
Kärjistettynä esimerkkinä voisi mainita, että kun huonekaluliike julkaisisi pöydän ja joku tavallinen henkilö julkaisisi ohjeet kuinka pöydällä istutaan ja kyseinen yritys pillastuisi tästä ja haastaisi ohjeen nettiin laittaneen henkilön oikeuteen. Tai jos pöydästä katkeaisi jalka ja pöydän korjaaminen olisi vastoin pöydän käyttäjäehtoja. Usein laitteiden käyttöohjeissa sanotaan ettei laitteita saa korjata, mutta kyse on yleensä sähköiskujen vaarasta ja varomattomien henkilöiden suojelusta. Ostamallaan tavaralla pitäisi siis saada tehdä mitä haluaa. iPhonenkin saa jailbreakata jenkeissä asuessaan, eli tämän jälkeen iPhoneen voi asentaa todella mahtavia ohjelmia.

Hakkeroinnista on hyötyä myös ympäristön suojelussa, koska rikkinäinen laite voi saada uuden elämän toisessa käyttötarkoituksessa. Hakkeroinnin avulla myös monet laitteet kokevat uudestaan syntymisen. ZTE:ni toimii hyvänä esimerkkinä tästä. Puhelimen käyttö oli melko haastavaa, kun se toimi melko ailahtelevasti. Sitten Saunalahti sai päivitetyn version puhelimesta käsiinsä, mutta ei antanut päivitystä kuluttajille. Tässä vaiheessa astuu apuun Android hakkeri yhteisö joka oli luonut Cyanogenmod nimisen päivityksen, joka muuttaa ZTE:n paljon paremmin toimivaksi.

Jos hakkerointi on edelleen paha asia niin kannattaa tutustua muutamaan linkkiin, jos niitä pitää pahana niin kannattaa miettiä mitä sisältöä elämällään on, koska ei voi tehdä mitään.
http://makezine.com/
http://lifehacker.com/

Loppuenlopuksi voisi sanoa, että jokainen itseään kunnoittava henkilö harrastaa hakkerointia, vaikka monesti tietämättään. Tai jos hakkerointia ei harrasta niin henkilö on mitä luultavimmin sohvalla makaava sohvaperuna, joka ei koskaan tee muuta kuin vaihda TV-kanavaa tai lämmitä Saarioisen roiskeläppä pitsaa.