tiistai 20. huhtikuuta 2010

Sonyn viimeaikaiset keksinnöt

Sonyn (SCEI) viimeaikaisia ratkaisuita PlayStation 3:n kanssa ei voi muuta kuin ihmetellä. Tässä kärsivät niin kuluttajat kuin sijoittajat. Sony on lupaillut pelimessujen yhteydessä melkoisia toimintoja PS3:een, mutta niistä hämmästyttävän monet asiat ovat vain kadonneet mystisesti tai uutisvälineet ovat uutisoineet niiden katoamisesta muutamina lähipäivinä.

Linuxin poisto
OtherOS (muukäyttöjärjestelmä) -toiminnon poistaminen oli yksi tyhmimmistä keksinnöistä mitä Sony on keksinyt PS3:n varalle näinä päivinä. Monet pitävät tämän ominaisuuden poiston syynä GeoHot-nimellä esiintyvää henkilöä. Hän sai nimittäin aikaan koodia, joka vapauttaa Linuxin hypervisorista ja päästää sen käyttämään kaikkia PS3:n osia vapaasti.

PS3:n Linux on työpöytäkäytössä hitaampi kuin miniläppäri, mutta Hypervisorin poiston jälkeen Linux saa käyttöönsä näytönohjaimen ja sen seurauksena lisää muistia ja sitten sen pitäisi pystyä pyörittämään jopa kolmiulotteisia pelejä, eikä vain Snessin pelejä. Sony ei tosin pitänyt tästä, koska periaatteessa hypervisorin poisto mahdollistaa kopioitujen pelien käytön koneessa ja siksi toiminto päätettiin poistaa.

Kun ostin PlayStation 3:sta Linux toiminto oli yksi melko suurta painoarvoa antava tekijä ja laskin sille arvoa noin 70€. Onneksi koneeni en maksanut koneestani kuin 300 euroa (60GB, PS2-yhteensopivuus, Linux). Uskon että osaa henkilöistä, jotka ovat maksaneet koneestaan 600 tai 700 euroa voi ärsyttää Sonyn toiminta melko paljon, koska he ovat voineet laskea Linux toiminnolle hintaa satoja euroja ja nyt se vain katosi savunlailla ilmaan, no ehkä ei ihan.

Itse olen käytellyt koneessani Linuxia, eikä kyseinen päivitys 3.21:een sujunut ihan ongelmitta.
1. Päivitys yritys, sinun tulee suorittaa seuraavat asiat ennen päivitystä, jos olet käyttänyt Linuxia (20min)
2. Varmuuskopiointi (1h)
3. Linux osion poisto, joka poisti myös PS3:n osion (5min)
4. Kovalevy meni ja tyhjentyi ja varmuuskopion palautus kesti 1,5h
5. Koneen päivitys (30min)
eli Sonyn pienten keksintöjen takia, minulta meni sitten puoli päivää konetta päivellessä, koska päivitys kesti tosiasiassa pidempään kuin edellinen lista antaa ymmärtää, jos kotoa ei satu löytymään USB-kovalevyä niin Linuxilla varustetun PS3:n päivittäminen voi muuttua melko hankalaksi.

3D-pelit ja -elokuvat
PlayStation 3:een lupailtiin kesäksi stereoskooppisia pelejä ja elokuvia, mutta suunnitelmat ovat kariutuneet elokuvien osalta täysin ja peleistäkin vain muutama nähdään kolmiulotteisina kuten Wipeout ja Gran Turismo.

Tässä herää pieni ihmetys kun Wiin pelit saadaan toimimaan kolmiulotteisina tietokoneessa Dolphin-emulaattorilla. Samalla Wiin pelien maksimi resoluutioksi jää kyseessä olevan näytön tarkkuus, eli toisin sanoen Wiin pelit kykenevät huimaan 2560 x 1600 näytön tarkkuuteen Dolphinin avulla ja tähän voidaan yhdistää stereoskooppinen efekti, sitten pelit näyttävät oikeasti kolmiulotteisilta. Kannattaa huomata, että Wii itsessään ei ole kovinkaan tehokas laite ja se ei pysty uskomattomiin suorituksiin.
Dolphin foorumi [Eng]

Tässä herää pieni kysymys, jos PS3:n tehot eivät riitä 1080p tai 720p kuvan sulavaan päivitykseen niin miksi ne tarvitsee skaalata niin isoiksi, kun ne voitaisiin jättää SDTV tasoiseksi ja muuttaa sitten stereoskooppiseksi. Pelien valikossa voisi olla kohta SDTV 3D, 720p (tavallinen) tai 1080p (tavallinen).

PSP Room
PSP:lle piti tulla vastine PlayStation Home-yhteisölle, mutta tämäkin toiminto näyttää kadonneen.

Kärsiikö Sony lamasta vai haluaako se suututtaa asiakkaansa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti