keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

PlayStation Networkin tietoturva uhat

Ensin PS3:n Linux tuki poistettiin, sitten kaikkien pelien salainen tunnus tulee julki, verkkopeli ei toimi viikkoon ja käyttäjä tiedot tulevat julki. Tämä on melko huvittavaa, mutta samalla huolestuttavaa, kun omatkin tietoni ovat vuotaneet hyökkääjille muiden ohella.

Jälkeenpäin ajateltuna on melko ymmärrettävää, että Sony poisti Linux tuen koneestaan, kun sen tietoturva on sillä mallilla kuin se nyt on. Jos Sony olisi pitänyt tuen koneessaan, niin ennemmin tai myöhemmin, joku käyttäjä olisi löytänyt ongelmat koneesta. Tästä huolimatta mielestäni laitteista ei saa poistaa toimintoa, jolla sitä on markkinoitu. Linux tuki oli yksi syistä miksi hankin kyseisen konsolin. Onneksi Suomenkuluttajavirasto on antanut suosituksen, jonka mukaan PS3:n hankkijoille pitäisi palauttaa 100 euroa. 100 euroakin on melko pieni summa, kun ottaa huomioon koneen alkuperäisen hinnan, joka oli huimat 600 euroa.

Sony olisi voinut katsoa itseään peiliin, kun George Hotz julkaisi ohjelman, jolla PS3:lla pystyi ajamaan Sonyn signeeraamattomia ohjelmia. Sony haastoi Hotzin oikeuteen. Hotz tarjoutui auttamaan parantamaan PS3:n tietoturvaa, mutta Sony ei suostunut tähän, jos olisi käynyt toisin niin vastaavan kaltaista tietomurtoa ei välttämättä olisi koskaan sattunut, kun siihen olisi puututtu ajoissa. Onneksi Xbox Livessä herättiin tietoturva ongelmaa PSN:n ansiosta.

Tämä tietomurto tuntuu sinänsä erikoiselta, kun PS3:n tietoturvaa pidettiin aluksi parhaana mahdollisena ja jopa murtumattomana. Sen murtumisessa on mennyt melko pitkään, mutta se on ollut sitäkin pahempi. On myös kummallista kuinka yksinkertaisesti PS3:n tietoturva on rakennettu loppu kädessä. PS3:n murrossa on mennyt peräti kolme vuotta, Wiin kopiosuojauksen murrossa meni noin vuosi, Nintendo 3DS, murtui ensimmäisenä päivänä julkaisusta ja iPhonen käyttöjärjestelmät on onnistuttu murtamaan ennen niiden virallista julkaisua.

Onneksi en ole antanut luottokortti tietojani PSN:ään vaan olen hankkinut tarvitsemani lisäosat "Prepaid" korteilla, mutta tästä huolimatta pääsee vaihtamaan palvelun salasanat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti